Niels Roelen

Veteraan, verhalenverteller, auteur

Niels Roelen

Niels diende 25 jaar als officier in het Nederlandse leger. Gedurende die periode werd hij diverse keren uitgezonden op missies voor de NAVO en de VN. Tijdens zijn missie in Afghanistan begon hij met het schrijven van een weblog voor Defensie. Na zijn missie gaf hij vele lezingen over onder andere leidinggeven onder moeilijke omstandigheden en het motiveren van medewerkers: militair en civiel. De lessen uit Afghanistan vertaalt hij naar de Nederlandse praktijk. Hij toont dat de keuzes in een strijdgebied vergelijkbaar zijn met de keuzes in het bedrijfsleven. 

Tegenwoordig is Niels fulltime verhalenmaker en verteller. Naast zijn weblog schreef hij voor NRC, Volkskrant en een groot aantal andere dagbladen en magazines. Sinds zijn terugkeer publiceerde hij drie boeken. In september 2022 komt zijn eerste podcastreeks uit waar hij op zoek gaat naar geluiden binnen Defensie en wat die voor de militair in kwestie betekenen.

Omdat wielrennen voor hem een metafoor van het leven is, stapt Niels in zijn vrije tijd graag op de racefiets. In dat kader fiets hij in september (2022) met een groep veteranen (het wounded warriors Cycling team) een week lang door Bosnië. Na elke etappe schrijft hij over het verhaal van een van de mensen uit dat peloton. 

Veelgevraagd spreker
Niels Roelen is een veelgevraagd spreker. Belangrijke thema’s die hij behandelt:
– leidinggeven
– de mens in je team
– motiveren
– kameraadschap
– verantwoordelijkheid
– teams.

Auteur diverse boeken
Sinds zijn terugkeer uit Afghanistan publiceerde Niels de boeken: Soldaat in Uruzgan (non fictie), Leven na Uruzgan (roman) en Zwarte Vogel (roman). 

Verschenen boeken van/over deze spreker

Soldaat in Uruzgan verscheen in 2009. Het boek volgt de missie van kapitein Vik de Wildt en geeft een indringend beeld van de fysieke en psychische strijd van soldaten die uitgezonden worden. Met veel oog voor detail volgen we de soldaten vanaf het vertrek van een winderige militaire basis in Nederland naar het bloedhete zuiden van Afghanistan: Uruzgan.

In 2013 verscheen Leven na Uruzgan. Het is het aangrijpende verhaal van een Nederlandse soldaat die na een heftige missie in Uruzgan opnieuw zijn weg moet vinden in de maatschappij. Tegen een achtergrond van niet-begrijpende familie en collega’s die niet meer hetzelfde zijn als voor de missie gaat Vik de Wildt op zoek naar de antwoorden en vooral zichzelf.

Zwarte Vogel verscheen in 2021. Het boek verhaalt over de hechte vriendschap tussen de Koninklijke Militaire Academie officieren Immo en Olav. Een broederband die onverwoestbaar lijkt, ook als Immo na het voltooien van hun opleiding uitgezonden wordt naar het grimmige oorlogsgebied in Kosovo terwijl Olav voor een VN-missie naar het vakantie-eiland Cyprus vertrekt.

Niels Roelen als spreker op uw event?

Vul dan het  contactformulier in aan de rechterzijde en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.