Marco Kroon

Ridder Militaire Willems-Orde

Marco Kroon

Majoor Marco Kroon (Den Bosch, 15 juli 1970) is sinds september 2020  werkzaam bij Staf Commando Landstrijdkrachten als stafofficier veteranenzaken en post-actieven. Hij is de eerste militair sinds 1955 die is toegelaten tot de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent. Koningin Beatrix sloeg Kroon op 29 mei 2009 tot Ridder en reikte hem de versierselen uit. Er zijn (status maart 2022) slechts drie personen die deze onderscheiding dragen.

In 1989 begon Marco Kroon zijn militaire loopbaan bij het Korps Mariniers en stapte in 1998 over naar het Korps Commandotroepen. Gedurende de opleiding tot commando werd hij benoemd tot Best-Man van zijn opleiding. Daarnaast was hij een aantal malen actief bij het 17de Pantserinfanteriebataljon.

Marco Kroon werd o.a. uitgezonden naar Irak, Cambodja, Irak, Afghanistan en Mali.

Vanaf 2014 was hij werkzaam als trainer bij het Land Training Centre van de Koninklijke Landmacht en als stafofficier relatiebeheer veteranen bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Veelgevraagd spreker
Marco Kroon is een veelgevraagd spreker en geeft al meer dan 10 jaar lezingen voor bedrijfsleven, overheden en non-profit organisaties. Hoofdthema’s:
– leiderschap
– teamwork
– veerkracht
– opereren onder extreme omstandigheden
– kameraadschap
– loyaliteit

Auteur van bestsellers
Marco Kroon heeft inmiddels 3 bestsellers op zijn naam staan: LEIDERSCHAP ONDER VUUR (2012), DANGER CLOSE (2013) en KROONGETUIGE (2018). In maart 2022 verschijnt van zijn hand NASSAU TWO ZERO. In 2020 verscheen HET KABUL COMPLOT, een spannende thriller over een geheime missie van Marco Kroon in Afghanistan, geschreven door Rick Staal.

Bioscoopfilm
Op 11 september 2023 vond de première plaats van DE VUURLINIE, de bioscoopfilm over het leven van Marco Kroon. Roel Reiné is de regisseur, bekend van onder meer de hitfilm Michiel de Ruyter. De hoofdrol wordt gespeeld door Waldemar Torenstra.

Verschenen boeken van/over deze spreker

In 2012 verscheen Leiderschap onder vuur. Voor het eerst deelt Marco Kroon zijn inzichten en gedachten over leiderschap en spreekt hij zich uit over zijn ervaringen in het veld. Het boek bevat in de praktijk beproefde lessen die voor iedereen, als leider en als mens, toepasbaar kunnen zijn.

Inmiddels is de negende druk van deze bestseller verschenen.

In 2013 verscheen Danger Close.Een aangrijpend boek over de extreem gevaarlijke gevechtsacties van Nederlandse Special Forces onder leiding van Marco Kroon. Openhartig, zelfkritisch, rauw en dicht op de huid schrijft hij over zijn tijd als commandant in Afghanistan, over de ridderslag en zijn val van ‘hero to zero’. Enige tijd geleden verscheen al weer de zevende druk van deze bestseller.

Tien jaar gezwegen, in dienst van Nederland. De schokkende onthulling van een lang bewaard geheim. Kroongetuige (2019) is het waargebeurde en schokkende verslag van een militair die in dienst van zijn land vrijwel alles gaf, maar thuis, in Nederland, niets vond dan beschuldigingen en onbegrip. Dit is zijn verhaal: ongekuist, open, eerlijk en genadeloos. Inmiddels ook een bestseller.

In 2022 verscheen Nassau Two Zero.
Het is het waargebeurde verhaal van een groep Nederlandse commando’s in Afghanistan. Hun missie, politiek weggezet als opbouwmissie, blijkt al snel een schimmige guerrilla-oorlog te zijn waarin normen en waarden vervagen en mensen verworden tot objecten. Dit is het volledige verhaal van de toenmalige luitenant Kroon, callsign Nassau Two Zero.

In 2021 verscheen Het Kabul Complot. Een boek vol huiveringwekkende spanning in de schemer tussen fictie en werkelijkheid. Het is een biografische thriller, gebaseerd op feiten. Gebeurtenissen die zich zo’n 12 jaar geleden in Kabul afspeelden, zijn op overtuigende wijze in verband gebracht met de juridische, politieke en persoonlijke overlevingsstrijd die Kroon sinds zijn ridderschap voert. 

Marco Kroon als spreker op uw event?

Vul dan het  contactformulier in aan de rechterzijde en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.