Maaike Hoogewoning

Winnaar Witte Anjer prijs

Maaike Hoogewoning

Actie, avontuur en samenwerken in teamverband trokken Maaike al op jonge leeftijd. Zo werkte zij zich op tot captain van het Nederlands vrouwen ijshockey team waarmee ze overal ter wereld speelde. Ze heeft meer dan 50 interlands op haar naam staan. Beroepsmatig werd ze operatiekamer assistent. In 2007 trad ze in die functie in dienst bij Defensie en nam zij afscheid van het Nederlands vrouwen ijshockeyteam. Na een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) werd ze militair operatieassistent voor het IDR (Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen).

Maaike is veteraan en is uitgezonden geweest naar o.a. Afghanistan.

Ze heeft de opleiding tot Collegiaal netwerker afgerond. Zij helpt als zodanig collega’s die een heftige ervaring hebben meegemaakt.

Naast het werken in de operatiekamer geeft Maaike via het Veteranen Instituut  gastlessen op basis- en middelbare scholen met het programma “Veteraan in de klas”.

In 2019 werd Maaike verkozen tot de winnaar van de Witte Anjer prijs. De prijs staat symbool voor erkenning en waardering voor veteranen. Maaike is sinds 2023 lid van het Nationaal Comité Veteranendag. 

Veelgevraagd spreker
Maaike geeft geregeld lezingen voor overheden, bedrijfsleven en non profit organisaties. En daarnaast natuurlijk voor Defensie organisaties. Tijdens haar lezingen focust ze op:
– teamwork
– omgaan met stress situaties
– veerkracht.

Daarnaast wordt ze geregeld gevraagd om als dagvoorzitter op te treden. 

Auteur van OORLOG IN DE OPERATIEKAMER
In november 2018 verscheen van de hand van Maaike ”Oorlog in de operatiekamer”. Generaal b.d. en oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm schreef zijn voorwoord in dit boek: “Dit boek gaat over een gedreven professional in uniform, maar onder dat uniform zit ook gewoon een kwetsbaar mens. Het is een boek dat een mooi inzicht geeft in een wereld die velen niet kennen. Het is een boek dat om respect vraagt!” Inmiddels is de vierde druk verschenen.

Verschenen boeken van deze spreker

In 2018 verscheen OORLOG IN DE OPERATIEKAMER van de hand van 1ste luitenant Maaike Hoogewoning.

Ze was twee maal als operatieassistent in een militair ziekenhuis in de Afghaanse stad Kandahar werkzaam.

Maaike vertelt over de dagelijkse, ingrijpende ervaringen tijdens haar uitzending. Over haar inspanningen om zieke en gewonde collega’s, maar ook Afghaanse burgers te helpen met de beste geneeskundige hulp die zij en anderen kunnen leveren. Inspanningen waarbij zoveel verschillende emoties zich aandienen…

Maaike Hoogewoning als spreker op uw event?

Vul dan het  contactformulier in aan de rechterzijde en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.